> Home | Ştiri

Ştiri

înapoi

22 august 2017

Raport scurt: un profit de cca. 2,5 miliarde de Forinți la CIG Pannónia în primul semestru

Nu demult s-a încheiat procesul de fuziune legal a societăţilor de asigurare nou achiziționate, iar cifrele de vânzări au continuat să se îmbunătățească, astfel încât Grupul CIG Pannónia a înregistrat un profit de 2,484 miliarde de forinți, iar încasările din primele de asigurare au crescut cu aproape 50% comparativ cu primul semestru al anului precedent – informații comunicate în raportul scurt întocmit pentru cel de-al doilea semestru al companiei de asigurări întocmit în conformitate cu Standardele Internaționale de Contabilitate.

Grupul CIG Pannónia a publicat astăzi raportul său consolidat, neaudiat, conform Standardelor Internaționale de Contabilitate, referitor la datele financiare pentru cel de-al doilea semestru. În ultimele șase luni, au avut loc schimbări semnificative în viața societății de asigurare aflat în proprietate maghiară. Conform hotărârii Adunării Generale din aprilie, s-a încheiat fuziunea Societăților de Asigurare Pannónia. După aprobările necesare obținute de la autoritățile de inspecție pe data de 30 iunie a avut loc fuziunea celor două societăți de asigurare achiziționate de la proprietarul bavarez, în ramura de asigurări de viață şi avere al Grupului CIG Pannónia Csoport. 

În conformitate cu strategia de afaceri a companiei, CIG Pannonia a început curățarea profilului, fiindcă focusează în mod exclusiv pe acele piețe, unde poate dezvolta produse competitive, şi le poate comercializa cu eficientă corespunzătoare. Conform hotărârilor adunării generale, contractele de asigurare de răspundere civilă auto şi imobile intrate în proprietatea companiei CIG Pannónia ca şi urmare a achiziției au fost cedate societății de asigurare Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt, cedarea derulându-se conform planului, cu data de 1 iulie 2017 – după obținerea autorizațiilor corespunzătoare.

Concomitent cu curățarea profilului, în paralel cu fuziunea legală a început schimbarea sistemelor de informatică şi pregătirea migrării contractelor în sistemul de evidență utilizat de către compania CIG Pannónia. Ca prim pas, despăgubirile efectuate în cazul contractelor de asigurare, diferite de cele de viață, se realizează începând cu 1 mai în sistemele CIG Pannónia. Începând cu 1 iulie 2017 a avut loc migrarea contractelor de asigurare generală în sistemele de informatică folosit de către societatea de asigurare CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (în continuare EMABIT). În paralel cu migrația IT, se realizează coordonarea funcționării şi operațiunilor, consolidarea domeniilor individuale.

S-a luat o decizie strategică conform căreia EMABIT va reveni la afacerea casco pentru persoane fizice, la care a fost creată o bază bună portofoliul casco pentru persoane fizice preluat cu fuziunea societății de asigurare achiziționat.

Pe data de 11 aprilie CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a încheiat un acord de cooperare strategică cu MKB Bank Zrt. Conform acordului, cele două companii cooperează pe termen lung și, în acest cadru, au început să vândă asigurările de pensii și de viață ale CIG Pannónia în rețeaua de sucursale ale MKB, iar reprezentanții de asigurări CIG Pannónia oferă pentru clienți produsele societății MKB Bank. Cu acordul strategic încheiat între MKB Bank şi CIG Pannónia se întărește colaborarea strânsă existentă între cele două societăți, care a avut ca şi rezultat şi până acum o colaborare strânsă, bazată pe avantaje reciproce. 

Astfel cifrele raportului scurt întocmit pentru cel de-al doilea semestru reflectă toate aceste schimbări majore. Compania CIG Pannónia în semestrul doi 2017 a obținut un profit de 2,484 miliarde de Forinți, venitul total fiind de profit în sumă de 2,425 miliarde de Forinţi. In primul semestru rezultatul pe o acțiune la care sunt îndreptățiți proprietarii societății, este de 40,2 Ft/buc. Asupra rezultatului remarcabil a avut un efect unic „badwill”-ul decontat ca şi urmare a achiziţiei, şi reevaluarea costurilor în funcție de combinația de afaceri, cu un profit total de 3,197 miliarde de Forinți, precum şi pierderea înregistrată pentru mijloacele păstrate pentru vânzare, în sumă de 399 milioane de Forinți. Totodată este important să se tragă atenția asupra faptului că rezultatul portofoliului societăților de asigurare achiziționate poate reduce rezultatul preconizat pentru anul 2017 în cazul societăților de asigurare CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. şi CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.

Primele de asigurare ale grupului de firmă în primul semestru al anului 2017 a atins 12,602 miliarde de Forinți, care comparativ cu perioada identică al anului anterior reprezintă o creștere de 50 procente. In compoziție de ramură industrială segmentul de asigurări diferite de cele de viață, prezintă o creștere în încasările de prime de asigurare 74 procente conform IFRS, iar segmentul de asigurări de viață conform IFRS prezintă o creștere la încasările din primele de asigurare de 38 procente față de primul semestru al anului 2016.

În domeniul asigurărilor de viață, performanța propriei rețele a continuat să se îmbunătățească: noile contracte au crescut cu 111 procente în primul semestru al anului 2016. Dar și ramura de brokeraj a fost remarcabil, a cărui performanță a fost cu 148% mai mare decât anul anterior, în timp ce canalul bancar - datorită achizițiilor - a crescut de aproape 21 de ori. În general, în primul semestru contractele noi de asigurare de viaţă au fost în valoare de 1,425 miliarde de forinți, care reprezintă 173 procente faţă de rezultatul primului semestru din anul anterior. În segmentul non-life, acest rezultat a fost depășit, noile contracte au crescut cu 203 procente, față de primele şase luni ale anului 2016. 

Poziția financiară puternică și stabilă a CIG Pannonia pe lângă achizițiile efectuate este dovedit de faptul că capitalul companiei a crescut cu 80% pe parcursul unui an, şi a atins 6,396 miliarde de forinți. În plus, gradul de adecvare a capitalului consolidat pe baza Szolvencia II la sfârșitul primului trimestru din 2017 a fost de 227%, prin urmare, a depășit în mod semnificativ nivelul de 150% cerut de inspectorat, care conține şi o rezervă de volatilitate de 50%.