> Főoldal | Hírek

Hírek

Rekordnyereség és növekedés a CIG Pannóniánál az első negyedévben
vissza

2017. május 23.

Rekordnyereség és növekedés a CIG Pannóniánál az első negyedévben

Az akvizícióknak, illetve a cégcsoport-szintű teljesítményjavulásnak köszönhetően történetének legjobb negyedéves eredményeit érte el a CIG Pannónia. A cégcsoport szintű adózott nyereség elérte a 2,515 milliárd forintot úgy, hogy a biztosítási díjbevétel 48 százalékkal, 6,025 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest – olvasható a biztosító nemzetközi számviteli szabályok szerint készített első negyedéves gyorsjelentésében.

A CIG Pannónia Csoport a mai napon közzétette a nemzetközi számviteli szabályok szerinti, konszolidált, nem auditált jelentését az első negyedéves pénzügyi adatokkal. Történetének egyik legeseménydúsabb negyedévét tudhatja maga mögött a magyar tulajdonú biztosító csoport. Pont került a Pannónia Biztosítók (korábban MKB Biztosítók) felvásárlására, majd kezdeményezték azok beolvasztását a CIG Pannónia Csoport élet-, illetve vagyonbiztosítójába – ez jelenleg a szükséges felügyeleti jóváhagyásokra vár. A CIG Pannónia üzleti stratégiájának megfelelően a felvásárolt Pannónia Általános biztosítónál profiltisztításba kezdett, mivel a CIG Pannónia kizárólag azokra a réspiacokra fókuszál, ahol versenyképes termékeket tud fejleszteni, és azokat megfelelő hatékonysággal tudja értékesíteni. Ezért döntöttek úgy, hogy átruházzák a Pannónia Biztosítók felvásárlása során a CIG Pannóniához került kötelező gépjárműfelelősségi, illetve lakásbiztosítási állományt az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt-re – az engedélyezés itt is folyamatban van.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a Pannónia Nyugdíjpénztár Konzorciuma nyerte a DIMENZIÓ Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület biztosítási állományának átruházására kiírt tendert 2017 februárjában. Az erről szóló szerződést aláírták a felek, a biztosítási állományok tényleges átruházása - a szükséges hatósági engedélyek függvényében és hatályával - előreláthatólag a második negyedévben történik meg. Ezzel a CIG Pannónia több, mint 2 milliárd forint összegű biztosítástechnikai tartalékkal rendelkező életbiztosítási és további 0,4 milliárd forint összegű biztosítástechnikai tartalékkal rendelkező halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítási járadékos állományt vesz át.

A fentiek értelemszerűen jelentősen befolyásolták a CIG Pannónia Csoport pénzügyi eredményeit is. Ugyanakkor a cégcsoport tagjainak teljesítménye is tovább javult, és így az akvizícióknak, illetve teljesítményjavulás kettős hatásának köszönhetően történetének legjobb negyedévével büszkélkedhet a CIG Pannónia Csoport.

A csoportszintű adózott eredmény 2017 első negyedévében 2,515 milliárd forint nyereség, az egy részvényre jutó eredmény pedig 40,1 forint. Az eredményre jelentős egyszeri hatással volt a Pannónia Biztosítók akvizíciója következményeként elszámolt badwill és az üzleti kombináció függő költsége átértékelésének összesen 3,183 milliárd forintos nyeresége, illetve az értékesítésre tartott eszközök vesztesége 463 millió forint értékben. A felvásárolt Társaságok a 2017-es év során várhatóan még veszteségesen fognak működni.

A cégcsoport biztosítási díjai 6,025 milliárd forintot tesznek ki, amely az előző év azonos időszakához képest 48 százalékos növekedést mutat. Ágazati összetételben a csoport nem-életbiztosítási szegmense 74 százalékos IFRS szerinti díjbevétel növekedést mutat, míg az életbiztosítási szegmens IFRS szerinti díjbevétele 36 százalékkal emelkedett 2016. első negyedévéhez képest.

A Csoport 2017. első negyedévében az előző évhez képest 133 százalékkal magasabb, 2,196 milliárd forint éves állománydíjú biztosítási szerződést értékesített. Ebből az első negyedéves életbiztosítási új szerzés 682 millió forint, 95 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedéves értékesítési eredmény. A nem-élet szegmensben az új szerzés 1,514 milliárd forint, azaz 154 százalékkal növekedett 2016 első negyedévéhez képest.

Az élet szegmensben a saját hálózat által értékesített állomány 15 százalékkal magasabb, mint a tavalyi első negyedéves új szerzés.  A brókeri csatorna teljesítménye a tavalyi évhez képest 89 százalékkal magasabb, míg a banki csatorna az új leányvállalatoknak köszönhetően 20-szorosára növekedett.

A CIG Pannónia Csoport erejét nem csak az akvizíciók bizonyítják. A Csoport Szolvencia II szerinti konszolidált tőkemegfelelése 2016 végén – azaz a Pannónia Biztosítók konszolidálását megelőzően -  207 százalék volt, tehát jelentősen meghaladta a Felügyelet által elvárt - 50 százalékos volatilitási puffert is tartalmazó - 150 százalékos szintet.

A CIG Pannónia április 11-én stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MKB Bank Zrt.-vel. A megállapodás értelmében a két társaság hosszú távon együttműködik, az MKB fiókhálózatában megkezdik a CIG Pannónia nyugdíj – és életbiztosításainak értékesítését, a CIG Pannónia biztosítási képviselői pedig az MKB Bank termékeit is kínálják majd ügyfeleiknek. Az MKB Bank és a CIG Pannónia stratégiai megállapodásával tovább erősödik a két társaság közötti, már eddig is szoros, kölcsönös előnyökkel járó együttműködés.