> Főoldal | Hírek

Hírek

vissza

2017. augusztus 22.

Gyorsjelentés: közel 2,5 milliárd forint nyereség a CIG Pannóniánál az első félévben

Lezárult a nemrégiben felvásárolt biztosítók beolvasztásának jogi folyamata, és tovább javultak az értékesítési számok, így a CIG Pannónia csoport 2,484 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el, a biztosítási díjbevétel pedig közel 50 százalékkal magasabb, mint a tavalyi első félévben – áll a biztosító nemzetközi számviteli szabályok szerint készített második negyedéves gyorsjelentésében.

A CIG Pannónia Csoport a mai napon közzétette a nemzetközi számviteli szabályok szerinti, konszolidált, nem auditált jelentését a második negyedéves pénzügyi adatokkal. Az elmúlt hat hónapban jelentős változások történtek a magyar tulajdonú biztosító csoport életében. Az áprilisi közgyűlés döntéseinek értelmében lezárult a Pannónia Biztosítók beolvasztása. A szükséges felügyeleti jóváhagyások után június 30-án a tavaly a bajor tulajdonostól megvásárolt két biztosító beolvadt a CIG Pannónia Csoport élet-, illetve vagyonbiztosítójába. 

A CIG Pannónia üzleti stratégiájának megfelelően profiltisztításba kezdett, mivel kizárólag azokra a réspiacokra fókuszál, ahol versenyképes termékeket tud fejleszteni, és azokat megfelelő hatékonysággal tudja értékesíteni. A közgyűlési döntéseknek megfelelően a felvásárlás során a CIG Pannóniához került kötelező gépjárműfelelősségi, illetve lakásbiztosítási állományt az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt-re ruházták át, amely – a szükséges engedély megszerzése után – július 1-jén a terveknek megfelelően le is zajlott.

A profiltisztítás mellett, a jogi beolvadással párhuzamosan megkezdődött az informatikai rendszerek cseréje és a szerződések migrációjának előkészítése a CIG Pannónia által használt nyilvántartó rendszerekbe. Ennek első lépéseként a nem-élet biztosítások kárrendezése május 1-től a CIG Pannónia rendszereiben történik. 2017. július 1-gyel az általános biztosítások szerződéses állományának migrációja megtörtént a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (továbbiakban EMABIT) által használt informatikai rendszerekbe. Az IT migrációval párhuzamosan folyik a működés és az operáció összehangolása, az egyes területek összevonása.

Stratégiai döntés született arról, hogy az EMABIT visszatér a lakossági casco üzletágba, amelyhez jó alapot teremtett a felvásárolt vagyonbiztosító beolvadásával átvett lakossági casco portfolió.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. április 11-én stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MKB Bank Zrt.-vel. A megállapodás értelmében a két társaság hosszú távon együttműködik, és ennek keretében az MKB fiókhálózatában megkezdték a CIG Pannónia nyugdíj- és életbiztosításainak értékesítését, a CIG Pannónia biztosítási képviselői pedig az MKB Bank termékeit is kínálják ügyfeleiknek. Az MKB Bank és a CIG Pannónia stratégiai megállapodásával tovább erősödik a két társaság közötti, már eddig is szoros, kölcsönös előnyökkel járó együttműködés.

Így a második negyedéves gyorsjelentés számai már mindezeket a jelentős változásokat is tükrözik. A CIG Pannónia 2017. második negyedévében 2,484 milliárd forint nyereséget ért el, teljes átfogó jövedelme pedig 2,425 milliárd forint nyereség. A társaság tulajdonosainak egy részvényre jutó eredménye 40,2 Ft/db az első félévben. A kimagasló eredményre jelentős egyszeri hatással volt az akvizíció következményeként elszámolt úgynevezett „badwill” és az üzleti kombináció függő költség-átértékelésének összesen 3,197 milliárd forintos nyeresége, illetve az értékesítésre tartott eszközök vesztesége 399 millió forint értékben. Ugyanakkor már most fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a felvásárolt biztosítók portfoliójának eredménye csökkentheti a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. 2017-es évi várható eredményét.

A cégcsoport biztosítási díjai 2017. első félévében elérték a 12,602 milliárd forintot, amely az előző év azonos időszakához képest 50 százalékos növekedés. Ágazati összetételben a nem-életbiztosítási szegmens 74 százalékos IFRS szerinti díjbevétel növekedést mutat, míg az életbiztosítási szegmens IFRS szerinti díjbevételei 38 százalékkal növekedtek 2016 első félévéhez képest.

Az életbiztosítási üzletágban a saját hálózat teljesítménye tovább javult: a 2016 első féléves új szerzés 111 százalékát érte. De kimagaslóan teljesített a brókeri csatorna is, amelynek teljesítménye a tavalyi évhez képest 148 százalékkal magasabb, míg a banki csatorna – az akvizícióknak köszönhetően - köszönhetően közel 21-szeresére növekedett. Összességében az első féléves életbiztosítási új szerzés 1,425 milliárd forint, 173 százaléka az előző év első félévi eredményének. A nem-élet szegmensben még ezt is túlszárnyalta: az új szerzés 203 százalékkal növekedett 2016 első hat hónapjához képest.

A CIG Pannónia erős és stabil pénzügyi helyzetét a felvásárlásokon túl az is mutatja, hogy a társaság saját tőkéje 80 százalékkal nőtt egy év alatt, és elérte a 6,396 milliárd forintot. Továbbá a Szolvencia II szerinti konszolidált tőkemegfelelés 2017 első negyedévének végén 227 százalék volt, tehát jelentősen meghaladta a Felügyelet által elvárt - 50 százalékos volatilitási puffert is tartalmazó - 150 százalékos szintet.

 

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.